A fi sau a nu fi în contact? Angajarea în compromisul schizoid

Ray Little (CTA-P, Psihoterapeut și Supervizor UKCP (Colegiul UK Psihoterapie))

Preconferință: Vineri, 23 octombrie, 09.00 - 11.00

Pentru unii oameni, conflictul relațional primar se referă la apropiere, pe de o parte, și la distanță, pe de altă parte. După cum afirmă McWilliams (1994), acest conflict înseamnă că acești oameni experimentează o ambivalență profundă în legătură cu atașamentul care le pătrunde în viață. Astfel întrebarea: “Să fii sau să nu fii în contact?”. Ei doresc și au foamea de apropiere și relație, totuși simt amenințarea constantă a înghițirii de către ceilalți. Acești indivizi se retrag și caută distanța pentru a le permite să se simtă în siguranță, dar în mod izolat se pot plânge de înstrăinare și singurătate. Guntrip (1968) a descris acest conflict drept „Dilema Schizoidă”. Robbins (1988) a descris procesul astfel: „Apropie-te pentru că sunt singur, dar stai departe pentru că mă tem de intruziune” (p. 398).

Această dilemă și compromisul ulterior care poate apărea la individ, fiind o încercare de a gestiona procesul, este văzut cel mai adesea la clienți și pacienți care ar fi diagnosticați ca personalități schizoide. Lumea trezește o anxietate considerabilă pentru acești indivizi cu privire la încercarea de a se simți în siguranță. Când se simt copleșiți și înspăimântați, apărarea lor este să se ascundă, să se retragă, deseori să se retragă în imaginația lor.

În acest workshop vom examina descrierile experienței și personalității schizoidului, nevoia și frica lor de contact, tendința lor de a se retrage pentru a se proteja și compromisurile pe care le fac în viață. De asemenea, vom examina implicațiile terapeutice ale lucrului cu aceasta.

Atelierul va fi în limba engleză.