Relaţia terapeutică în timp de criză. Provocări, Riscuri, Oportunități

Daniela Simache (CTA-P)

Conferință: Duminică, 25 octombrie, 10.00 - 13.00

Cum experimentează o situație de criză Adultul? Dar Părintele? Dar Copilul? Ce are nevoie cel din fața noastră pentru a putea, în față provocării unei pandemii, să continue să fie ancorat în aici-și-acum?

Workshop-ul își propune să exploreze împreună cu participanții felul în care se poate transforma relația terapeutică în timpul actualei pandemii și impactul acestei transformări asupra procesului terapeutic.

Punctul de plecare al acestei explorări este centralitatea relației și a empatiei (H. Hargaden și Ch. Sills, 2002; B. Clark, 1991). În acest cadru vom căuta să înțelegem ce se poate întâmpla cu cei implicați în process (fie el terapeut sau client) în perioada actualei crize sanitare și care pot fi nevoile lor relaționale (R Erskine, 1993; R Erskine și R. Trautmann, 1996; K. Tudor, 2009). Vom avea în vedere atât mesajele scenariale, cât și elementele concrete, cele venite din realitatea înconjurătoare. Și, mai ales, vom fi preocupați de modul cum li se poate răspunde tuturor acestora în mod adecvat. Pornind de aici, participanții vor putea să (re)descopere modul cum pot co-crea relația și spațiul terapeutic (E.S. Bondin, 1994. G. Summers și K. Tudor, 2000), modalitățile proprii în care își pot accesa energia din fiecare stare a Eului.

Vom avea oportunitatea să folosim, împreună și de la distanță, o serie de metode și tehnici familiare practicii noastre de analiști tranzacționali: diagnoza stărilor Eului, analiza structurală, lucrul cu metaforele și brainstorming-ul.

Workshop-ul se adresează atât terapeuților, cât și tuturor celor preocupați de a înțelege impactul actualei crize sanitare și de a putea găsi, mereu, noi opțiuni.

Cuvinte cheie: nevoi relaționale, mesaje din scenariu, tranzacție empatică, alianță terapeutică.