Experienţa pandemică a adus o ruptură a echilibrului cu pierderea reperelor, o bulversare a cadrului de referinţă şi provocarea scenariului de viaţă. Contextul general de incertitudine, necunoscut, de neputinţă a stimulat activarea fricilor existenţiale (teama de moarte), a experienţelor traumatice reprimate şi chiar a produs traume noi, imprimând la nivelul sinelui individului, dar şi la nivelul societăți, o fragmentare continuă.
Berne (1961) a descris iniţial scenariul de viaţă ca fiind fie “constructiv” şi atunci el “conduce la o mare fericire” (p.119), fie ne-constructiv sau destructiv (1964).
În avansarea înţelegerii teoriei scenariul de viață, William Cornell (1988) oferă o definiţie care integrează terorii curente ale dezvoltării:
“Scenariul de viaţă este procesul continuu de auto-definire şi uneori auto-limitativ de construcţie psihologică a realităţii. Formarea scenariului este procesul prin care individul încearcă să facă sens de mediul familial şi social, să dea semnificaţie vieţii şi să anticipeze şi să facă faţă problemelor vieţii în speranţa realizării viselor şi dorinţelor. Decizii de scenariu majore pot fi luate în orice moment în viaţă. …” (p.282).
Pornind de la această perspectivă a scenariului de viaţă ca un proces dinamic, aflat pe un continuum între rigiditate spre flexibilitate, coerenţă (Stuthridge 2010, 2017), acest workshop îşi propune explorarea felului în care scenariul de viaţă a a fost si este intrerupt de realitatea șocantă a pandemiei și nu numai.
Care sunt aceste întreruperi în povestea scenariului la nivel personal, interpersonal și cultural și ce este provocat și care poate lua forma deciziilor scenariale?
Care sunt forțele exercitate fie spre capătul rigid, fixat al continuumului (cu limitări, fragmentări) și ce anume devine posibil la celalalt capăt al continuumului (un sine mai integrat cu posibilități de a “cădea în sănătate și noutate” (Cornell & Landaiche, 2006, p.200) atât pentru noi cât și pentru clienții nostri?
Activitățile propuse vor include discuții și explorări atât în grupul mare cât și în grupuri mici într-un context de lucru virtual care aduce cu sine alte provocări, chiar la nivel scenarial.
Cui se adresează workshop-ul: Workshop-ul este deschis oricărei persoane interesate de explorarea acestei teme atât din perspectiva personală, cât mai ales profesională folosind cadrul Analizei Tranzacţionale.